Journal article

Problematising and modelling to understand chocolate as an object of investigation in kindergarten

HEP|PH FR

Show more…
  • 27.12.2022
Published in:
  • Questions vives : recherches en éducation. - 2022, vol. 37, p. 1-42
English French An analysis of teaching practices highlighting the central role of modelling when combining a Socially Vital Issue (SVI), “Chocolate”, (Simonneaux & al., 2017) and the development of complex thinking skills. This article reports how two kindergarten teachers applied the modelling process through an interdisciplinary investigative approach (Roy and Gremaud, 2017) to capture the complexity (Hertig, 2018) of a commonplace (concrete world) subject, “chocolate”, by transforming it into an interdisciplinary investigative subject (conceptual world). The chocolate industry, a subject of study at times controversial due to its modes of consumption and its production chain, was approached in the classroom with the objective to form future reflective and critical thinking citizens. The creation of an Interdisciplinary community of Practice and Discourse (Roy, Gremaud and Jenni, in press) was present to support the two educators. It focused upon two didactic concepts: the interdisciplinary investigative approach and the modelling of complex thinking. Dans cet article, nous rendrons compte de la manière dont deux enseignants de l’école maternelle se sont emparés du processus de modélisation à travers une démarche d’investigation interdisciplinaire (Roy et Gremaud, 2017) pour appréhender la complexité (Hertig, 2018) de l’objet “chocolat” afin de le faire passer d’un objet quotidien (monde concret) et non scolaire à une ébauche de modèle (représentation interdisciplinaire dans le monde conceptuel). Pour accompagner ces enseignantes, une Communauté Discursive de Pratiques Interdisciplinaires (CDPI) (Roy, Gremaud et Jenni, sous presse) a été mise en œuvre dans leur établissement. Elle a porté notamment sur deux concepts didactiques : la démarche d’enquête interdisciplinaire, avec sa phase de problématisation, et la modélisation de l’objet d’étude, le chocolat en l’occurrence. Les analyses de pratiques d’enseignement sur la thématique du chocolat mettent en évidence le rôle central de la modélisation pour traiter des Questions Socialement Vives (QVS) (Simonneaux & al., 2017) comme une approche possible pour travailler les controverses en classe d’une part, et pour développer une pensée complexe chez les élèves d’autre part. La branche chocolatée, objet d’étude parfois controversé de par ses modes de consommation et sa filière de production, a ainsi été abordée en classe dans le but de former de futurs citoyens réflexifs et critiques.
Faculty
HEP|PH FR
Language
  • French
Classification
Education, teaching
License
CC BY
Open access status
green
Identifiers
Persistent URL
https://folia.unifr.ch/unifr/documents/323632
Statistics

Document views: 26 File downloads:
  • questionsvives-6748.pdf: 35